Förundersökningen läggs ner

Fram till förra året gick det kraftigt förorenade dikesvattnet från en stor del av Ekobacken ner i lakvattenröret och ut i Farstaviken. Men idag går allt dikesvatten ut från JM:s fastighet 1:7 till mark som tillhör Farsta Slottsviks samfällighetsför…

Fram till förra året gick det kraftigt förorenade dikesvattnet från en stor del av Ekobacken ner i lakvattenröret och ut i Farstaviken. Men idag går allt dikesvatten ut från JM:s fastighet 1:7 till mark som tillhör Farsta Slottsviks samfällighetsförening (Gustavsberg 1:180). Vattnet är kraftigt förorenat av bly, kadmium, koppar, aluminium, nickel och zink.


I januari anmälde
Farsta Slottsviks samfällighetsförening utsläppet av förorenat vatten från JM:s fastighet till samfällighetens mark, men polisen meddelar nu att förundersökningen läggs ner. Beskedet är mycket kortfattat och verkar baseras på uppfattningen att frågan har utretts tidigare. Antagligen syftar de på att Värmdö kommun anmälde utsläppen 2016 och menade att de kom från soptippen, men polisen kunde då inte avgöra varifrån vattnet kom och vems ansvar det var.

Men det har ju hänt en hel del sedan dess. Samfälligheten bör skicka in ett genmäle och kräva att beslutet om nedläggning av förundersökningen granskas av åklagare.

Utsläppet har tre huvudsakliga tillflöden: dikena öster och väster om Idrottsvägen (A och B) samt ytvatten från tippen (C) och avvattnar området hela vägen upp till Bygg-Max. Alla prover som har tagits sedan 2016 visar skyhöga nivåer vid A. och B. Analyser av vattnet från C. visar betydligt mindre förorening.