Inkopplad?

Reningen av det förorenade vattnet från JM:s stenhög på Ekobacken skulle vara i drift senast 30 mars och för ett par veckor sedan meddelade Värmdö kommun att reningsanläggningen var “inkopplad”. Vid en undersökning av stängröret.se för en vecka sedan visade det sig stämma att anläggningen är inkopplad – till elnätet. Men inte till vattnet.

Reningsverket på JM:s fastighet med stenhögen. Inkopplad till elnätet, men inte till vattnet. I förgrunden syns kanten av den “uppsamlingsdamm” som ska fyllas med förorenat vatten. Men gropen är i det närmaste tom så reningsanläggningen har inte kopplats in.

Vid ett samtal med kommunens miljöenhet visade det sig bero på att JM inte lyckas samla ihop det giftiga vattnet, det verkar rinna rakt ned genom marken. Den grop som har grävts som “uppsamlingsdamm” var i stort sett tom förra veckan. Igår eftermiddag var den lika tom, trots rätt kraftigt regn hela dagen.

“Uppsamlingsdammen” torsdag 11 april.

Samma grop söndag 14 april efter en hel dags regn.

Dike som ska leda det giftiga vattnet till gropen.

I de diken som ska leda vattnet till gropen var det ännu torrare. Över fastighetens yta bör det ha fallit åtskilliga kubikmeter, men både diken och gropen var tomma.

Kanske blir det ordning någon gång så att reningen börjar funka, men att säga att den är “inkopplad” är rätt magstarkt.

Under tiden körs stenen iväg och berget minskar i storlek ganska snabbt. En gissning är att stenberget är borta innan JM och kommunen har fått ordning på reningsanläggningen. Det hela känns allt mer som ett billigt spel för gallerierna.

Ytan vid stenhögen består av sand, grus och sten. Vattnet verkar rinna rakt igenom.