V&B:s reningsanläggningen tas bort

Del av det tillfälliga reningsverket på Villeroy & Bochs soptipp

För ganska precis två år sedan tvingade Värmdö kommun Villeroy & Boch att installera en tillfällig rening av lakvattnet i väntan på utredning om en permanent reningsanläggning. Våren 2020 installerades anläggningen.

Att döma av de mätvärden som Villeroy & Boch har redovisat till kommunen fungerar anläggningen ganska bra: för de flesta metaller försvinner mellan 65 och 90 procent av gifterna från lakvattnet. För arsenik är värdet osäkert.

Tungmetaller i lakvattnet före och efter rening, mikrogram per liter, samt reningsgrad i procent. Källa: Villeroy & Boch 2021. Reningsgraden för arsenik kan, enligt Villeroy & Boch, inte fastställas eftersom nivån är låg och skillnaderna mellan före och efter ligger inom mätmetodens osäkerhet.

Men som väntat överklagade V&B kommunens beslut. Först till länsstyrelsen, som ställde sig bakom beslutet, och sedan till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

Till mångas häpnad ställde sig Nacka tingsrätt i somras på Villeroy & Bochs sida i ärendet och upphävde kommunens beslut om tillfällig rening. Beslutet motiveras av att ett krav på tillfällig rening bara kan ställas när det finns en så stor risk för människors hälsa eller miljön att det motiverar kostnaden. Tingsrätten ansåg inte att det fanns en en sådan akut risk.

Kommunen överklagade tingsrättens dom till Mark- och miljööverdomstolen som nekade prövningstillstånd. Därmed är processen över när det gäller den tillfälliga reningen.

I ett mail till styrelsen i Farsta Slottsviks samfällighet meddelade V&B för någon vecka sedan att de nu tänker plocka bort reningen och börja släppa ut orenat vatten igen. Samtidigt bjuder de in samfälligheten till ”dialog” om rörets framtid.

Nu är det upp till kommunen att driva på för att få till stånd en permanent reningsanläggning så snart som möjligt. I en sådan process ska kommunen, enligt tingsrättens dom, väga ”nyttan mot kostnaden” enligt miljöbalkens hänsynsregler. Vad V&B tycker i den frågan är inte svårt att gissa, samma sak som de har sagt hittills under alla år: ”det behövs ingen rening”.


JM:s stenhög fortsätter att läcka

Samtidigt fortsätter utsläppen av vatten med skyhöga nivåer av tungmetaller från JM:s hög med 300 000 ton sten på grannfastigheten – nu har det gått mer än sex år sedan de anmäldes. Vattnet släpps ut på samfällighetens mark innan det (som inte rinner ner i marken) leds ner i röret och ut i Farstaviken. Ibland är det befogat att undra hur miljölagstiftningen i Sverige fungerar egentligen.

Kommunen har förelagt JM att rena vattnet, men beslutet är överklagat och ligger nu hos länsstyrelsen, som meddelar att de kommer att fatta beslut i början av 2022. Men även om länsstyrelsen ställer sig bakom kommunen kommer JM säkert att överklaga. Och tiden går…


För övrigt

väntar stängröret.se nu på hur Deshira Flankör ska uppfylla löftet att utsläppen till Farstaviken ska upphöra. Snart har hela mandatperioden gått och utsläppen fortsätter, inte minst från JM:s stenhög.

Kommunens försök att stoppa utsläppen genom förelägganden verkar inte vara så framgångsrik. Det är hög tid att stoppa utsläppen på andra sätt. Inför valet 2018 föreslog Socialdemokraterna en haverikommission där kommunen går in och tar ett större ansvar. Det finns ju inte heller något som hindrar att kommunen själva installerar rening av vattnet.

Och snart är det val igen. Vi funderar på vad löftet ska bli denna gång. Och varför vi ska lita på det.