Ingen tidsplan i JM:s plan

315 000 ton giftig sten

Efter åratal av processer och en dom i Mark- och miljödomstolen har JM nu tagit fram en “plan” för hur vattnet från den giftiga stenhögen ska renas. I korthet går den ut på att bolaget ska gräva diken på två sidor av fastigheten och bygga en damm med en reningsanläggning i hörnet.

Klicka för att förstora ritningen

Stäng Röret har flera synpunkter på planen men framför allt undrar vi när reningen ska finnas på plats? Det måste ju vara det viktigaste, men nämns varken i domen eller i JM:s plan.

En annan synpunkt är att JM verkar vilja skapa oklarhet genom att påstå att kommunen har förelagt bolaget att rena vattnet ”vid behov”. Det stämmer inte. I föreläggandet anges att vattnet ska renas, punkt. Det står inget om “vid behov”.

Det kan verka som en småsak men är viktigt. Om ”vid behov” vinner hävd kan JM sedan påstå att rening inte behövs och anlita konsulter och advokater som visar att någon rening inte behövs och vips blir det långbänk igen. Villeroy & Boch har framgångsrikt använt denna strategi i decennier för att slippa rena vattnet från sin soptipp.

Nu ska planen behandlas av kommunen och så småningom kanske det börjar hända något. Eller inte. I dagarna har det tagit åtta år att få fram en plan som består av två diken och en damm…

Du kan ladda ned planen här.