Tre dåliga argument

Lars-Erik Alversjö försökte övertyga kommunfullmäktige med tre dåliga argument. 18 maj 2022.

Att lyssna på debatter i Värmdö kommunfullmäktige kan pröva tålamodet hos vem som helst, men det kan även ge en vink om vad som händer och inte händer. Det gäller inte minst utsläppen av giftigt vatten till Farstaviken.

Socialdemokraterna har föreslagit att kommunen ska rena vattnet i väntan på att de juridiska processerna maler färdigt och att de ansvariga företagen tvingas ta sitt ansvar.

Förslaget verkar ha stöd av Miljöpartiet, men resten av Majoritet för Värmdö är emot och i kommunfullmäktige redovisade Moderaterna och Centerpartiet tre rätt dåliga och illa underbyggda argument:

”Det blir dyrt”

Moderaterna och Centerpartiet försöker sätta bilden att det skulle kosta kommunen oerhört mycket att rena vattnet tillfälligt. Kristina Lång (C) antydde att det skulle kosta 15 miljoner kronor per år medan Lars-Erik Alversjö (M) var mer svävande.

Hittills har de inte kunnat redovisa några underlag för påståendet. Kristina Lång verkar stödja sig på en uppgift från Haninge kommun, men redovisade inga detaljer.

Stängröret har varit i kontakt med företag som hyr ut reningsanläggningar och frågade vad det skulle kosta. Svaret är mellan 110 000 och 140 000 kronor per månad. Om reningen skulle behövas ett helt år blir kostnaden ungefär 1,5 miljoner. En bråkdel av vad Kristina Lång antydde.

Beloppet kan ställas mot kommunens överskott förra året: 129 miljoner kronor. För överskottet under detta enda år skulle en reningsanläggning kunna drivas i 86 år. Det kan även jämföras med de 26 miljoner som skattesänkningen med 20 öre kostade kommunen 2022.

”Det finns ingen plats”

Kommunen saknar mark i området och enligt Lars-Erik Alversjö skulle det vara ”en extremt komplicerad sak” att ställa upp en tillfällig reningsanläggning (storlek som en mindre container) på någon annans fastighet. På vilket sätt det är extremt komplicerat redovisade han inte.

Stängröret konstaterar att kommunen inte har frågat grannarna i Farsta Slottsviks Samfällighetsförening (FSS) om möjligheten att tillfälligt få ställa en anläggning på deras mark. På vår förfrågan till FSS styrelse är de positiva och kan upplåta en bit mark utan kostnad.

”Vad blir nästa industri?”

Lars-Erik Alversjö menade att det skulle bli prejudicerande om kommunen sätter upp en tillfällig reningsanläggning. ”Vad blir nästa industri?” frågade han retoriskt och en aning ödesmättat. Han hänvisade till kommunallagens så kallade likställighetsprincip och menade att kommunen kan bli tvungen att rena vattnet på fler ställen där fastighetsägaren stretar emot.

Enligt kommunallagen (2 kap §3) måste kommunen behandla invånarna lika, ”om det inte finns sakliga skäl för något annat”. Stängröret anser att det i detta fall finns uppenbara och sakliga skäl att frångå principen. Och om samma situation, mot förmodan, skulle uppstå någon annanstans är det högst rimligt att kommunen går in tillfälligt där också.

Se debatten (den börjar 4:53 in i sändningen)