Inkopplad?

Reningen av det förorenade vattnet från JM:s stenhög på Ekobacken skulle vara i drift senast 30 mars och för ett par veckor sedan meddelade Värmdö kommun att reningsanläggningen var “inkopplad”. Vid en undersökning av stängröret.se för en vecka sedan visade det sig stämma att anläggningen är inkopplad – till elnätet. Men inte till vattnet.

Reningsverket på JM:s fastighet med stenhögen. Inkopplad till elnätet, men inte till vattnet. I förgrunden syns kanten av den “uppsamlingsdamm” som ska fyllas med förorenat vatten. Men gropen är i det närmaste tom så reningsanläggningen har inte kopplats in.

Vid ett samtal med kommunens miljöenhet visade det sig bero på att JM inte lyckas samla ihop det giftiga vattnet, det verkar rinna rakt ned genom marken. Den grop som har grävts som “uppsamlingsdamm” var i stort sett tom förra veckan. Igår eftermiddag var den lika tom, trots rätt kraftigt regn hela dagen.

“Uppsamlingsdammen” torsdag 11 april.

Samma grop söndag 14 april efter en hel dags regn.

Dike som ska leda det giftiga vattnet till gropen.

I de diken som ska leda vattnet till gropen var det ännu torrare. Över fastighetens yta bör det ha fallit åtskilliga kubikmeter, men både diken och gropen var tomma.

Kanske blir det ordning någon gång så att reningen börjar funka, men att säga att den är “inkopplad” är rätt magstarkt.

Under tiden körs stenen iväg och berget minskar i storlek ganska snabbt. En gissning är att stenberget är borta innan JM och kommunen har fått ordning på reningsanläggningen. Det hela känns allt mer som ett billigt spel för gallerierna.

Ytan vid stenhögen består av sand, grus och sten. Vattnet verkar rinna rakt igenom.

Ska JM bestämma Farstavikens framtid?

I dagarna har länsstyrelsen publicerat ett dokument som vi har väntat på länge: Ansvarsutredningen för Farstaviken. Det är början på en process som förhoppningsvis ska leda till att Farstaviken saneras och blir en levande vik där vi kan bada och fiska.

Bild från badstrand med hopptorn vid Farstaviken, 1950-tal. Foto: Sture Engstrand

”Utredningen” är dessvärre bara en översiktlig konsultrapport, men det är i alla fall bra att frågan om Farstavikens framtid äntligen kommer upp på den politiska dagordningen. Den har också vissa bra delar, främst att den tydligt pekar ut Gustavsbergsfabriken, Villeroy & Boch och JM som huvudansvariga för den situation vi har idag.

Det är deras skit som har gjort, och fortsätter att göra, viken till den döda vattenspegel vi har idag. Och de ska tvingas ta ansvar för det.

Men så mycket mer säger den inte. För att kunna gå vidare behövs det, enligt utredningen, en större utredning, en ”huvudstudie”. Den ska gå djupare och kartlägga föroreningarna bättre, avgöra vad som är miljömässigt ”skäligt”, föreslå åtgärder, tidsplan, mål etc.

Men hur den processen ska gå till är oklart i underlaget. Av formuleringarna framstår det som att det är förorenarna själva, JM och Villeroy & Boch, som ska göra det:

”Detta krav [att genomföra en åtgärdsutredning och riskvärdering] bör kunna riktas främst mot JM Värmdöstrand och Villeroy & Boch” skriver utredarna.

Det är helt sjukt om de huvudsakliga förorenarna ska utreda sig själva och beskriva situationen, vad som är skäligt, vilka mål som ska nås och vilka åtgärder som behövs. Det innebär att de får styra över Farstavikens framtid.

Det är som att sätta en brottsling som domare i sitt eget åtal. Självklart har företagen ansvar och ska stå för det, men i förslaget verkar de leda hela processen, det är inte acceptabelt. De ska sitta som åtalade, inte domare.

Nästa vecka ska kommunens nämnd för miljö, hälsa och bygg ta ställning för om de ställer sig bakom utredningen och miljöenhetens synpunkter. Då måste politikerna klargöra att processen för att besluta om Farstavikens framtid ska ledas av kommunen i samarbete med länsstyrelsen, inte av JM och Villeroy & Boch. Processen måste ha politisk förankring, sätta tydliga mål, vara transparent och öppen för alla aktörer.

Utredningen
Synpunkter från kommunens miljöenhet

3 116 dagar senare

Den 28 september 2015 anmälde Farsta Slottsviks samfällighet utsläppen av förorenat vatten till diken nedanför ”Ekobacken” och vidare till Farstaviken. Inget hände på nästan ett år, då kommunen till slut tog prover och konstaterade att vattnet var kraftigt förorenat av tungmetaller. Det var för 3 116 dagar sedan.

Så, vad har hänt sedan dess? På ett sätt har en hel del hänt. Många utredningar, förelägganden, beslut, domar, löften och stora ord. Många miljoner har lagts på advokater, konsulter, jurister, ekologer, studier, analyser och PR.

Och, naturligtvis, det har varit ”regeringsskifte” i kommunen. Den moderatledda och så motsträviga Alliansen för Värmdö har ersatts av den handfallna Värmdömajoriteten bestående av Socialdemokrater, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. De lovade att kommunen skulle rena vattnet i väntan på att förorenarna själva tvingades ta ansvar.

I praktiken har absolut ingenting hänt. Dikena är lika fulla med skit idag som för åtta år sedan och utsläppen är, så vitt vi vet, lika giftiga. Kommunen mäter inte ens vad som släpps ut i viken.

Villeroy & Bochs dike på Ekobacken, april 2024.

I höstas tog Länsstyrelsen över tillsynen för soptippen och vattnet, men de kan inte ge svar på när vattnet ska renas. Under tiden verkar kommunens politiker och tjänstepersoner helt ha släppt kontrollen.

Men det finns fler problem, andra utsläppskällor som fortsätter att förorena området nedströms från Ekobacken och Farstaviken. Soptippen är bara en av dem, en annan är JM:s stenhög mitt emot den gamla soptippen och kommunen har fortfarande kvar tillsynen för den.

I höstas dömdes JM att rena vattnet som rinner ut från från fastigheten och enligt ett beslut från kommunen skulle reningen vara igång senast den 1 april. Den 7 april fanns ett par containers på plats, men det fanns fortfarande ingen insamling (eller rening) av vatten.

Kanske kommer anläggningen igång snart, men det har inte börjat så bra. Kommunen säger att reningsverket är klart att gå igång, men det har ”inte ansamlats så mycket vatten i uppsamlingsdammen” att det kan renas och släppas ut.

Det är onekligen lite oroande eftersom vattnet rinner friskt i dikena runt fastigheten. För någon vecka sedan kom det mycket nederbörd, men i uppsamlingsdammen är det fortfarande tomt. Strategin att bara samla in ytvatten räcker nog inte så långt. Eftersom underlaget som stenhögen ligger på består av berg, grus och sand rinner nog huvuddelen av det förorenade vattnet ned i marken och sedan vet ingen vart det tar vägen.

”Uppsamlingsdammen” den 7 april. Samma dag rann vatten friskt i dikena (bilderna ovan).

Hur länge ska det få fortsätta?

Förra året fanns det pengar i budgeten för en tillfällig reningsanläggning, samma sak i år. Det finns pengar och det finns teknik – men uppenbarligen finns fortfarande ingen politisk vilja.

Tillfällig rening med i budgeten

Nu har Värmdö kommun bekräftat att pengar till rening av det giftiga vattnet från Ekobacken kommer att finnas med i budgeten för 2024 och kommer att installeras “nästa år”. Samtidigt inleds en större utredning om vilka som egentligen har ansvar för utsläppen. Hittills har det ju klarlagts att både Villeroy & Boch och JM är delaktiga, men det kan även finnas andra syndare enligt våra källor.

Det är rätt anmärkningsvärt att det fortfarande, efter åtta år av mätningar, analyser, arbetsgrupper och rättsprocesser samt hyllmeter av utredningar och undersökningar fortfarande inte är utrett ordentligt.

För över fem år sedan tillsatte exempelvis den dåvarande majoriteten, Alliansen, en ”styrgrupp för utredning om hanteringen av dag- och lakvattnet i området mellan Ekobacken och Farstaviken”. Avsikten var att styrgruppen skulle lägga fram en handlingsplan, men någon sådan har i alla fall inte Stängröret sett än.

Den här nya utredningen kommer enligt Stängrörets källor att “ta tid” (!) och därför är det viktigt att den tillfälliga reningen kommer på plats medan frågan ältas än en gång.

Kanske att kommunen nu äntligen lyckas göra saker i rätt ordning: att stoppa utsläppen är prioriterat. Att utreda ansvar är sekundärt.

Att politiker lovar att utsläppen ska upphöra har hänt förr. Våren 2018 lovade exempelvis Deshira Flankör, som då var kommunstyrelsens ordförande, att utsläppen skulle stoppas. Lars-Erik Alversjö, som då var ordförande i bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden, lovade samtidigt att alla utsläpp av tungmetaller till viken ska upphöra inom om tre år, dvs senast 2021. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lovade att det skulle ske 2019. KD och C har aldrig brytt sig.

Nu är det snart 2024 och som en god vän sa: “jag tror det när jag ser det”.

Vill majoriteten rädda Farstaviken?

Partiledarna i Värmdösamarbetet vid Farstaviken.

Inför valet 2022 lovade de partier som nu sitter vid makten att genast stoppa utsläppen av tungmetaller till Farstaviken om de fick bestämma. Om inte Villeroy & Boch och JM tog sitt ansvar skulle kommunen tillfälligt kliva in och rena vattnet. De har till och med en intern överenskommelse som bekräftar det.

Nu bestämmer de sedan mer än ett år men inget har hänt. Det giftiga vattnet fortsätter att rinna ut i viken, mitt i centrala Gustavsberg. Viken är idag ett av Stockholms läns mest förorenade vattenområden och utsläppen strider mot EU-direktiv.

Frågan är om partierna har tröttnat på ämnet nu när de sitter i majoritet? Stäng Röret har ställt en enkel fråga till de partier som sitter i majoriteten: “Anser ni att budgeten för 2024 ska innehålla öronmärkta pengar för tillfällig rening av giftvattnet som släpps ut i Farstaviken? Ja eller nej.”

Att svara på det borde inte vara svårt, men några svar har vi inte fått. Ett rimligt antagande om denna tystnad är att Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Centern inte kan enas.

Visserligen finns en överenskommelse och offentliga löften. Men pengar är en annan sak.

Ingen tidsplan i JM:s plan

315 000 ton giftig sten

Efter åratal av processer och en dom i Mark- och miljödomstolen har JM nu tagit fram en “plan” för hur vattnet från den giftiga stenhögen ska renas. I korthet går den ut på att bolaget ska gräva diken på två sidor av fastigheten och bygga en damm med en reningsanläggning i hörnet.

Klicka för att förstora ritningen

Stäng Röret har flera synpunkter på planen men framför allt undrar vi när reningen ska finnas på plats? Det måste ju vara det viktigaste, men nämns varken i domen eller i JM:s plan.

En annan synpunkt är att JM verkar vilja skapa oklarhet genom att påstå att kommunen har förelagt bolaget att rena vattnet ”vid behov”. Det stämmer inte. I föreläggandet anges att vattnet ska renas, punkt. Det står inget om “vid behov”.

Det kan verka som en småsak men är viktigt. Om ”vid behov” vinner hävd kan JM sedan påstå att rening inte behövs och anlita konsulter och advokater som visar att någon rening inte behövs och vips blir det långbänk igen. Villeroy & Boch har framgångsrikt använt denna strategi i decennier för att slippa rena vattnet från sin soptipp.

Nu ska planen behandlas av kommunen och så småningom kanske det börjar hända något. Eller inte. I dagarna har det tagit åtta år att få fram en plan som består av två diken och en damm…

Du kan ladda ned planen här.


Budgettider: blir det någon rening?

Farstaviken i början av september efter att ett kraftigt regn spolade ut all möjlig skit från Ekobacken. På Kattholmen, bara ett hundratal meter från utsläppet, har kommunen byggt badbryggor.

Inför valet för ett år sedan lovade den nuvarande majoriteten att kommunen tillfälligt ska stå för reningen av det kraftigt förorenade vatten som rinner ut i Farstaviken i väntan på att JM och Villeroy & Boch (Gustavsberg) tvingas att ta sitt ansvar.

“Vi är beredda att göra det som krävs för att omedelbart stoppa utsläppen till Farstaviken och se till så att en långsiktig handlingsplan med målet att förbättra vattenkvalitetsnormerna blir verklighet” skrev exempelvis socialdemokraterna Carl Kangas och Linda Nygren ett drygt halvår före valet.

En enkät gjord av tidningen Mitti Stockholm i maj 2022 visade att sex av kommunens då åtta partier var beredda att stoppa utsläppen genom att låta kommunen tillfälligt rena giftvattnet i väntan på att de stoppas genom juridiska processer. Endast Moderaterna och KD var emot.

Efter valet träffades även en politisk överenskommelse inom majoriteten att en tillfällig rening skulle byggas, men hittills har vi tyvärr inte sett mycket aktivitet i frågan. Giftvattnet fortsätter att strömma ut i viken.

I dagarna sitter partierna i majoriteten i förhandlingar om kommunens budget för nästa år. Rimligen behöver det finnas en budgetpost eller öronmärkta pengar för den tillfälliga reningen, men med tanke på hur tyst det har varit sedan valet vill Stäng Röret kolla hur det går. Vi har därför skickat en fråga till Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna:

Anser ni att budgeten ska innehålla öronmärkta pengar för tillfällig rening av giftvattnet som släpps ut i Farstaviken? Ja eller nej.

Svaren ska vara oss tillhanda senast på tisdag den 3 oktober och kommer att redovisas här.

Ny majoritet, gamla problem

I samband med båtmässan passerade Stäng Röret viken där röret mynnar ut. Ett kraftigt regn hade fallit och spolat ut allsköns skit i viken. Vattnet var gråbrunt och flera personer stannade för att förundrat titta, bland annat en gammal man med cykel som tårögd såg ut över viken.

Vad är det vi gör? Vad är det våra politiker accepterar? Och varför?

Vad händer egentligen på Ekobacken?

Trots att Värmdös politiker i förra valet lovade att utsläppen från Ekobacken till Farstaviken skulle upphöra har inte mycket hänt i sakfrågan. Man kan tycka att det borde vara en rätt liten sak att rena det vatten som släpps ut, men frågan har fastnat i olika instanser som rör sig med snigelfart. Här följer en sammanfattning av läget nu.

Villeroy & Boch

Bolagets soptipp är den ena av källorna till förorenat vatten. Hösten 2019 beslutade kommunen att utsläppen av tungmetaller måste upphöra och förelade bolaget att rena vattnet. Även om beslutet skulle överklagas måste bolaget installera en tillfällig rening i väntan på avgörande i domstol.

En tillfällig reningsanläggning kom på plats våren 2020 och beslutet överklagades mycket riktigt till länsstyrelsen, som ställde sig på kommunens sida. Även länsstyrelsens beslut överklagades till nästa instans, mark- och miljödomstolen. I juni 2021 kom domstolens beslut som menade att kommunen hade rätt och att vattnet måste renas, men den rev upp kravet på tillfällig rening.

Sedan dess har bollen legat hos kommunen, som nu – efter ett år – undersöker om ansvaret för frågan ska lämnas över till länsstyrelsen. Om det sker kommer processen att försenas ytterligare eftersom processen med förelägganden måste börja om igen. Ett första möte mellan kommunen och länsstyrelsen ska hållas i höst…

JM

Det stora upplaget med krossad sten som ligger intill soptippen anses vara den andra källan till förorenat vatten. Analyser av dikesvatten nedströms stenhögen visar mycket höra nivåer av tungmetaller. Stenen kommer från sprängning i olika områden i Ekobacken och ägs av JM som har haft tillstånd för krossverksamhet på fastigheten.

Kommunen utfärdade ett förbud mot bortforsling av stenen i oktober 2018. Ett år senare förelade kommunen JM att rena vattnet. Tillståndet för verksamheten gick ut i april 2020 utan att JM hade sökt om nytt tillstånd och i juni 2020 utfärdades ett förbud mot lagring av avfall på fastigheten.

Både förbudet mot lagring av avfall och kravet på rening av lakvatten överklagades till länsstyrelsen som i juni 2022 ställde sig bakom kommunens krav i båda ärendena. Länsstyrelsens beslut har nu överklagats till mark- och miljödomstolen.

Det mesta tyder alltså på att processerna kommer att fortsätta ett tag till. I det läget borde det vara självklart att kommunen tar ett tillfälligt ansvar genom att bekosta en reningsanläggning medan rättvisans långsamma kvarnar maler färdigt.

Samfälligheten hotar häva avtal med kommunen

Det stensatta diket i hästhagen vid Palmquists väg.

Det mest förorenade vattnet från Ekobacken rinner i diken längs Idrottsvägen och leds sedan ut i ett stensatt dike i hästhagen, strax öster om Palmquists väg. Därifrån rinner vattnet sedan ner i marken och – vid höga flöden – vidare ner i röret och ut i Farstaviken.

Marken vid hästhagen tillhör Farsta Slottsviks Samfällighetsförening (FSS) och kommunen har ett servitutsavtal som ger den rätt att leda ut dagvatten på marken.

Men vattnet i dikena är inte dagvatten. Det är kraftigt förorenat vatten med skyhöga nivåer av tungmetaller som gör att det inte på långa vägar uppfyller kommunens egna riktvärden för vad dagvatten får innehålla.

FSS har påpekat missförhållandet länge utan att någonting har hänt. I ett brev till tekniska nämnden i Värmdö kommun hotar styrelsen nu att häva avtalet om inte kommunen ser till att vattnet är rent, eller presenterar en plan, senast den 15 augusti.