En procent av vinsten

En permanent rening av tungmetaller skulle kosta Villeroy & Boch en tredjedels procent av bolagets årliga vinst. Med rening även av kväve ökar kostnaden till en procent.

 

När Värmdö kommun bestämde att Villeroy & Boch omedelbart skulle rena lakvattnet som släpps ut till Farstaviken i Gustavsberg, ålades bolaget även att presentera hur en permanent rening skulle utformas.

Det underlag som kom från V&B ger inte särskilt mycket information om vilken teknik som ska användas och är rätt skissartat även när det gäller utformning och placering. För att rena lakvattnet från tungmetaller verkar förslaget vara att sätta tillbaka en anläggning som liknar den tillfälliga som nyligen togs bort. Det förefaller inte särskilt komplicerat och skulle ge ungefär samma rening.

Men V&B är desto mer utförliga när det gäller att beskriva kostnaden. De räknar med att en sådan anläggning skulle kosta 2,5 miljoner kronor att bygga och sedan 295 000 kronor per år i drift. Med 30 års avskrivning blir det en årlig kostnad på knappt 400 000 kr. Detta framställs som helt orimliga kostnader för en åtgärd med liten miljövinst.

För Villeroy & Boch Gustavsberg AB borde kostnaden inte vara något problem, det är inget fattigt företag. Av deras årsredovisning för 2020 framgår att omsättningen låg kring en miljard kronor och att vinsten var 128 miljoner.

Att rena lakvattnet från metaller skulle därmed kosta ungefär en tredjedels procent av bolagets årliga vinst.

Men kommunen kräver även rening av kväve. Det tar mer plats, men kan byggas på den övertäckta tippen enligt V&B. Det skulle även göra reningen dyrare, en anläggning för rening av kväve skulle kosta 5,5 miljoner kronor att bygga och sedan 550 000 kronor i drift per år.

Sammantaget skulle rening av både metaller och kväve kosta 1,1 miljoner kronor per år, eller knappt en procent av bolagets årliga vinst.

En princip i svensk miljölagstiftning är att verksamhetsutövare har ansvar för den förorening som de skapar, även om den uppstår på grund av gamla synder. Villeroy & Boch Gustavsberg AB har använt Farstaviken som sitt avlopp i decennier utan att betala en enda krona för den skada som tippen (för att inte tala om fabriken!) har orsakat.

Bolagets skuld till samhället är enorm. Det är hög tid att börja ta ansvar.