Vill majoriteten rädda Farstaviken?

Partiledarna i Värmdösamarbetet vid Farstaviken.

Inför valet 2022 lovade de partier som nu sitter vid makten att genast stoppa utsläppen av tungmetaller till Farstaviken om de fick bestämma. Om inte Villeroy & Boch och JM tog sitt ansvar skulle kommunen tillfälligt kliva in och rena vattnet. De har till och med en intern överenskommelse som bekräftar det.

Nu bestämmer de sedan mer än ett år men inget har hänt. Det giftiga vattnet fortsätter att rinna ut i viken, mitt i centrala Gustavsberg. Viken är idag ett av Stockholms läns mest förorenade vattenområden och utsläppen strider mot EU-direktiv.

Frågan är om partierna har tröttnat på ämnet nu när de sitter i majoritet? Stäng Röret har ställt en enkel fråga till de partier som sitter i majoriteten: “Anser ni att budgeten för 2024 ska innehålla öronmärkta pengar för tillfällig rening av giftvattnet som släpps ut i Farstaviken? Ja eller nej.”

Att svara på det borde inte vara svårt, men några svar har vi inte fått. Ett rimligt antagande om denna tystnad är att Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Centern inte kan enas.

Visserligen finns en överenskommelse och offentliga löften. Men pengar är en annan sak.