Hög tid att ta ansvar

Efter två och ett halvt år har länsstyrelsen äntligen bestämt att JM måste rena vattnet från sin stenhög på Ekobacken. Men inte när eller hur mycket och processen lär ta tid. Nu är det hög tid för kommunen att kliva fram och ta ansvar.

Hösten 2019 förelade Värmdö kommun byggbolaget JM att rena vattnet från den stora stenhögen på Ekobacken för att minska utsläppen till Farstaviken. Beslutet överklagades till länsstyrelsen och idag kom, till slut, myndighetens beslut.

Länsstyrelsen anser att vattnet behöver renas och att JM måste lämna in en plan för reningen inom tre månader. Men den har inte sagt när anläggningen måste vara i drift eller vilka värden som ska uppnås med en rening, eftersom de underkände den punkten i kommunens beslut.

Så: efter över två års väntan har vi ett beslut som håller med om sakfrågan. Men inget besked om när det ska ske eller hur rent vattnet ska vara. Bara att det behövs.

Nu väntar en process där JM kan överklaga i fler instanser, vilket kan pågå länge utan att utsläppen minskar. Men även efter att domen vinner laga kraft ser processen ut att bli lång eftersom det enda som krävs är att bolaget lämnar in en plan och göra mätningar.

Desto viktigare är det nu att Deshira Flankör (M) och resten av kommunledningen kliver fram och tar ansvar för reningen medan processen maler färdigt. Annars är man bara en lort, som Astrid Lindgren skrev.