Tingsrättens dom anmäls till EU

Nacka tingsrätt

 

Boende i Farsta Slottsvik har anmält Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt till EU-kommissionen för att den har åsidosatt gällande EU-rätt. Det gäller domen som lät Villeroy & Boch ta bort den tillfälliga reningen av lakvattnet från soptippen i Gustavsberg.

Tingsrättens dom innebär att utsläppen till Farstaviken av bly, kadmium och zink kommer att öka tre till sex gånger, vilket strider mot EU:s vattendirektiv. Enligt den europeiska lagstiftningen är det förbjudet att släppa ut ämnen som redan finns i för höga nivåer i det aktuella vattenområdet. Istället ska utsläppen stoppas helt eller så långt det är tekniskt möjligt.

Vattendirektivet gäller inom hela EU och innebär i korthet ”att en verksamhet inte får tillåtas om det innebär en försämring av vattenstatus eller ett äventyrande av miljökvalitetsnormer.” Detta ska reflekteras i svensk lagstiftning, men domen tyder på att den svenska lagen är slappare än EU:s direktiv. Att tillåta utsläpp av tungmetaller till Farstaviken äventyrar definitivt miljökvalitetsnormer och strider därmed mot direktivet.

EU-kommissionen är mån om att lagstiftningen i alla länder är likadan och inbjuder till klagomål när nationell lagstiftning inte lever upp till EU-rätten. Kommissionen kan inte ändra domstolens beslut, men anmälan kan leda till att EU utvärderar om den svenska lagstiftningen stämmer överens med EU:s direktiv. Hanteringen tar normalt ett år.