Budgettider: blir det någon rening?

Farstaviken i början av september efter att ett kraftigt regn spolade ut all möjlig skit från Ekobacken. På Kattholmen, bara ett hundratal meter från utsläppet, har kommunen byggt badbryggor.

Inför valet för ett år sedan lovade den nuvarande majoriteten att kommunen tillfälligt ska stå för reningen av det kraftigt förorenade vatten som rinner ut i Farstaviken i väntan på att JM och Villeroy & Boch (Gustavsberg) tvingas att ta sitt ansvar.

“Vi är beredda att göra det som krävs för att omedelbart stoppa utsläppen till Farstaviken och se till så att en långsiktig handlingsplan med målet att förbättra vattenkvalitetsnormerna blir verklighet” skrev exempelvis socialdemokraterna Carl Kangas och Linda Nygren ett drygt halvår före valet.

En enkät gjord av tidningen Mitti Stockholm i maj 2022 visade att sex av kommunens då åtta partier var beredda att stoppa utsläppen genom att låta kommunen tillfälligt rena giftvattnet i väntan på att de stoppas genom juridiska processer. Endast Moderaterna och KD var emot.

Efter valet träffades även en politisk överenskommelse inom majoriteten att en tillfällig rening skulle byggas, men hittills har vi tyvärr inte sett mycket aktivitet i frågan. Giftvattnet fortsätter att strömma ut i viken.

I dagarna sitter partierna i majoriteten i förhandlingar om kommunens budget för nästa år. Rimligen behöver det finnas en budgetpost eller öronmärkta pengar för den tillfälliga reningen, men med tanke på hur tyst det har varit sedan valet vill Stäng Röret kolla hur det går. Vi har därför skickat en fråga till Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna:

Anser ni att budgeten ska innehålla öronmärkta pengar för tillfällig rening av giftvattnet som släpps ut i Farstaviken? Ja eller nej.

Svaren ska vara oss tillhanda senast på tisdag den 3 oktober och kommer att redovisas här.