Vad händer egentligen på Ekobacken?

Trots att Värmdös politiker i förra valet lovade att utsläppen från Ekobacken till Farstaviken skulle upphöra har inte mycket hänt i sakfrågan. Man kan tycka att det borde vara en rätt liten sak att rena det vatten som släpps ut, men frågan har fastnat i olika instanser som rör sig med snigelfart. Här följer en sammanfattning av läget nu.

Villeroy & Boch

Bolagets soptipp är den ena av källorna till förorenat vatten. Hösten 2019 beslutade kommunen att utsläppen av tungmetaller måste upphöra och förelade bolaget att rena vattnet. Även om beslutet skulle överklagas måste bolaget installera en tillfällig rening i väntan på avgörande i domstol.

En tillfällig reningsanläggning kom på plats våren 2020 och beslutet överklagades mycket riktigt till länsstyrelsen, som ställde sig på kommunens sida. Även länsstyrelsens beslut överklagades till nästa instans, mark- och miljödomstolen. I juni 2021 kom domstolens beslut som menade att kommunen hade rätt och att vattnet måste renas, men den rev upp kravet på tillfällig rening.

Sedan dess har bollen legat hos kommunen, som nu – efter ett år – undersöker om ansvaret för frågan ska lämnas över till länsstyrelsen. Om det sker kommer processen att försenas ytterligare eftersom processen med förelägganden måste börja om igen. Ett första möte mellan kommunen och länsstyrelsen ska hållas i höst…

JM

Det stora upplaget med krossad sten som ligger intill soptippen anses vara den andra källan till förorenat vatten. Analyser av dikesvatten nedströms stenhögen visar mycket höra nivåer av tungmetaller. Stenen kommer från sprängning i olika områden i Ekobacken och ägs av JM som har haft tillstånd för krossverksamhet på fastigheten.

Kommunen utfärdade ett förbud mot bortforsling av stenen i oktober 2018. Ett år senare förelade kommunen JM att rena vattnet. Tillståndet för verksamheten gick ut i april 2020 utan att JM hade sökt om nytt tillstånd och i juni 2020 utfärdades ett förbud mot lagring av avfall på fastigheten.

Både förbudet mot lagring av avfall och kravet på rening av lakvatten överklagades till länsstyrelsen som i juni 2022 ställde sig bakom kommunens krav i båda ärendena. Länsstyrelsens beslut har nu överklagats till mark- och miljödomstolen.

Det mesta tyder alltså på att processerna kommer att fortsätta ett tag till. I det läget borde det vara självklart att kommunen tar ett tillfälligt ansvar genom att bekosta en reningsanläggning medan rättvisans långsamma kvarnar maler färdigt.