Tillfällig rening med i budgeten

Nu har Värmdö kommun bekräftat att pengar till rening av det giftiga vattnet från Ekobacken kommer att finnas med i budgeten för 2024 och kommer att installeras “nästa år”. Samtidigt inleds en större utredning om vilka som egentligen har ansvar för utsläppen. Hittills har det ju klarlagts att både Villeroy & Boch och JM är delaktiga, men det kan även finnas andra syndare enligt våra källor.

Det är rätt anmärkningsvärt att det fortfarande, efter åtta år av mätningar, analyser, arbetsgrupper och rättsprocesser samt hyllmeter av utredningar och undersökningar fortfarande inte är utrett ordentligt.

För över fem år sedan tillsatte exempelvis den dåvarande majoriteten, Alliansen, en ”styrgrupp för utredning om hanteringen av dag- och lakvattnet i området mellan Ekobacken och Farstaviken”. Avsikten var att styrgruppen skulle lägga fram en handlingsplan, men någon sådan har i alla fall inte Stängröret sett än.

Den här nya utredningen kommer enligt Stängrörets källor att “ta tid” (!) och därför är det viktigt att den tillfälliga reningen kommer på plats medan frågan ältas än en gång.

Kanske att kommunen nu äntligen lyckas göra saker i rätt ordning: att stoppa utsläppen är prioriterat. Att utreda ansvar är sekundärt.

Att politiker lovar att utsläppen ska upphöra har hänt förr. Våren 2018 lovade exempelvis Deshira Flankör, som då var kommunstyrelsens ordförande, att utsläppen skulle stoppas. Lars-Erik Alversjö, som då var ordförande i bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden, lovade samtidigt att alla utsläpp av tungmetaller till viken ska upphöra inom om tre år, dvs senast 2021. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lovade att det skulle ske 2019. KD och C har aldrig brytt sig.

Nu är det snart 2024 och som en god vän sa: “jag tror det när jag ser det”.