När ska utsläppen upphöra Deshira?

Skärmavbild 2018-04-10 kl. 21.41.31.png

Efter att de boende i Farsta Slottsvik har placerat ut skyltar med texten "Stoppa gifterna till Farstaviken, Deshira" har kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör nu lovat att "gifterna ska upphöra!". Beskedet måste tolkas som att Moderaterna nu menar att utsläppen av tungmetaller genom röret till Farstaviken ska upphöra, vilket är precis vad många boende har krävt.

Det är ett välkommet besked från Värmdö kommuns politiska ledning, men det innehåller en grundläggande följdfråga: när ska de upphöra? I år? Nästa år? Om tio år?

Hittills har svaret varit att vänta och se, frågan behöver utredas. Hur mycket mer behöver utredas innan kommunen tar ett beslut om att utsläppen ska upphöra vid en viss tidpunkt och varför? Utredningar har pågått sedan 1986 och sedan dess har den ena avlöst den andra. Nu ska det utredas hur övertäckningen av tippen fungerar, varifrån gifterna i dikesvattnet kommer, vilken reningsmetod som är lämpligast och mycket annat.

Kommunen har tidigare förelagt Villeroy & Boch att senast 2019 rena utsläppen från tippen "vid behov". Nu har denna luddiga formulering bytts mot att utsläppen från röret ska "upphöra". Vad är det som hindrar att samma datum gäller för den nya formuleringen?