Handlingsplan presenteras på informationsmöte 10 december?

Skärmavbild 2018-12-01 kl. 11.20.10.png

Värmdö kommun har bjudit in till “en information om Farstaviken – Ekobacken” måndag den 10 december kl 17–19 i kommunhuset. Då kommer “företrädare för kommunen, Villeroy & Boch samt JM att redovisa arbetsläget med att kartlägga lak- och dagvatten från Ekobacken.” Alla är förstås välkomna.
Den som rycker på axlarna åt detta är ursäktad. Hittills har informationsmötena varit en ökenvandring där experter, lekmän och politiker beskriver de ändlösa problemen med lak- och dagvatten från Villeroy & Bochs soptipp och Ekobacken. Och i slutänden har ingen några svar på någonting – svaren kommer på nästa möte.

Gissningsvis får vi höra bland annat detta:

  • att röret är lagat så att vattnet inte rinner ut vid Idrottsvägen längre,
  • att nya undersökningar tyder på att gifterna i dagvattnet kanske inte kommer från JM:s sten trots allt,
  • att V&B har separerat dagvatten från lakvatten, så att dagvattnet rinner ut i dikena igen och
  • att man jobbar med en utvärdering av lämplig (möjlig) metod för neutralisering av dagvatten.

Inga pulshöjare direkt, men det finns hopp.

Vid mötet i kommunfullmäktige den 28 november upprepade Mikael Lindström (S) sin fråga från förra mötet: När ska det komma en handlingsplan som gör att utsläppen av gifter upphör senast den 31 december 2019, som den nya majoriteten har lovat? Svaret från Lars-Érik Alversjö (M) var att planen kommer att presenteras på informationsmötet den 10 december.

Det låter ju bra. Om utsläppen ska upphöra inom ett år är det hög tid att ta fram en handlingsplan. Stängröret.se ser fram emot en sådan plan, men befarar tyvärr att den enda plan som finns är den som kommunen har hemligstämplat.

Den anger att “2019 ska beslut tas om kontrollprogram och eventuell rening av lakvatten”. Längre ner i samma plan står det att “rening av lakvatten samt kontroll” ska ske “på sikt”, vad det nu betyder.

Därmed verkar kommunen backa från sitt krav i ett föreläggande till V&B förra sommaren, att lakvattnet ska renas senast under 2019. I den hemliga planen ska det bara tas “beslut om kontrollprogram och eventuell rening” under nästa år. Men framför allt strider det mot löftet som den nya majoriteten har gett: att utsläppen av gifter till Farstaviken ska upphöra under 2019.

Men vi får hoppas att kommunen har skrotat den gamla planen och har en ny som är mer trovärdig. Hur kommunens nya ledning annars ska få ihop detta är en gåta.