Tillbaka på ruta ett

IMG_8351.jpg

Medan de boende kring Farstaviken har krävt att Värmdö kommun ska sätta ett datum när utsläppen av tungmetaller från Villeroy & Bochs lakvattenrör ska stoppas, har kommunledningen hänvisat till att saken måste utredas ordentligt först. Utredningarna har avlöst varandra, rapporterna staplas på hög medan gifterna rinner ut i viken.

Det senaste året har huvudspåret varit att gifterna i dikesvattnet nog inte kommer från soptippen, utan från JM:s stora hög med 300 000 ton krossad sten som ligger på andra sidan vägen. Teorin lanserades för ett par år sedan av V&B, som har drivit den hårt och kommunledningen har lyssnat. Senast på informationsmötet i Oxstallet i slutet av augusti nämndes det av politikerna som ett faktum att gifterna främst kommer från stenen.

Det ska ju sägas att det fanns de som varnade för att dra för långtgående slutsatser av rapporter som hade beställts av V&B och att kommunen borde ta in en “second opinion”. Men Thyréns är ju ett välkänt företag…

I höstas fick JM ett föreläggande om att de måste utreda hur mycket gifter som kommer från stenen och vad de ska göra åt det. Nu har frågan utretts av Svensk Ekologikonsult som konstaterar att det är vanlig gråsten och att den inte läcker mer tungmetaller än vad sådan sten brukar göra, dvs nästan inget alls. Risken för läckage är “obefintlig”.

Så nu har mer än ett år gått, mer gifter än någonsin läcker ut till viken och kommunen verkar vara tillbaka på ruta ett.

Nu måste det naturligtvis göras fler utredningar. Kommer gifterna från V&B eller JM? Eller från någon annan? Men för viken spelar det ingen roll varifrån gifterna kommer. Stäng röret. Nu.