15 maj 2018

Olika åsikter om rensad protestskylt

Kan två övermålade plank räknas som skyltar. Ja anser politikerna,
nej menar tjänstemännen.

25 april 2018

 

Bergkrossen kan vara källan till "den vita sörjan" som upptäcktes i dagvattendikena 2015 och numera leds ner i röret så att det rinner ut i Farstaviken. Men om det är den sörjan som är giftig framgår inte. Utredningen fortsätter, men ingen stoppar utsläppen. För Farstaviken spelar det ingen roll varifrån det kommer, det är hög tid att kommunen stoppar eländet.


6 mars 2018

Gifter fortsätter att rinna ut i Farstaviken

Ur ett hål på Idrottsvägen och från ett dike strömmar lakvatten med mycket höga halter av tungmetaller rakt ut i Farstaviken. Trots ett beslut för tio år sen om att vattnet måste renas fortsätter bara utsläppen. Nu har de boende i Farsta Slottsvik tröttnat.


Förorenade Farstaviken kan få badförbud

I flera år har förorenat vatten släppts ut i Farstaviken. Nu kan vattnet bli belagt med badförbud.
– Jag skulle inte bada i Farstaviken även om jag bodde i närheten, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande.

5 mars 2018


1 mars 2018

Här rinner giftvattnet rakt ut i Farstaviken

Förorenat lakvatten från Villeroy & Bochs gamla tipp rinner rakt ut i Farstaviken. Nu kräver boende i området att Värmdö kommun får slut på eländet.


22 februari 2018

MP vill stoppa utsläppen

Arbetet med att rena det farliga vattnet har gått alldeles för långsamt, menar Miljöpartiet. Nu vill de se Farstaviksområdet renas.
– Vi håller på att bygga upp en stad kring ett av Stockholms farligaste vattenområden, säger Filip Joelsson, språkrör.

– Vi vill genast reglera utsläppen av föroreningar så att nivåerna av tungmetaller i vattnet som tillförs Farstaviken inte överstiger kommunens dagvattenpolicy, säger Hanna Thorell, lokalt språkrör för Miljöpartiet.


2 september 2016

Nu måste diket saneras

Villeroy & Boch måste omedelbart sanera diket från den vita sörjan som innehåller tungmetaller vid gamla porslinstippen. Det har kommunen bestämt. Bolaget är också misstänkt för miljöbrott.


26 juli 2016

Mätning visar stora giftutsläpp från tippen

Gamla porslinstippen i Gustavsberg kan vara en tickande miljöbomb. Mycket höga halter av tungmetaller har påträffats i den vita sörja som hittades i ett dike i maj. Det kan tyda på att reningen av dag- och lakvatten inte fungerar.


23 maj 2016

Vita sörjan – ett mysterium

En vit sörja rinner i ett dike mellan Ekobacken och Farsta slottshage. Ingen vet var den kommer ifrån. Men redan nu är det känt att lakvatten från porslinstippen med kraftigt förhöjda halter av tungmetaller sipprar ut i Farstaviken.